:: Styret
:: Møtereferater
:: Turarkiv
:: Annen info.
:: Forslag
:: Gammel heimeside
:: Lover
:: Tur-informasjon
:: Utkast samarbeidsavtale MRT-ÅOT
 
 
Admin
TUR REFERAT
Nøta (Vågstranda) Tirsdag 24. Mai 11
Et nytt og spennende turmål. Med Ole Bjerke som god lokal turgaid lærte vi mye om Vågstrandas historie.
 
Vi så truende skyer i vest da vi møtte opp på Kavlihjørnet. Værmeldingen for kvelden var heller ikke den beste. Heldigvis ble det bedre vær enn vi fryktet, ei kortvarig regnbyge ble det hele vi opplevde på turen.
Ved ankomsten til Vågsbukta tok Ole oss med til det gamle ferjeleiet, hvor naboen, Trygve Bjerke, fortalte om Bjering-garden, drifta av sagbruket og drukningsulykka i 1942 med nazist-statsråd Gudbrand Lunde og frue som offer. Mye interessant historisk stoff.
Så begynte selve turen med motbakkegåing opp ryggen av Nøta. De fleste synes nok det var godt å få litt varme i kroppen etter ei forholdsvis kald økt nede ved ferjeleiet. Ved ca. 200 meter flatet det ut, og plutselig stod vi på kanten av et stup med overheng. Vi så rett ned på Brudeskar-garden og Vågen, et flott men litt skummelt skue.
Ole kunne nå fortelle lokalhistorie om Vågstranda, om kjente personer som hadde bodd i bygda, om østersdrift i Vågen og om mangt vi kunne se fra stupet. En matbit og litt varm drikke hørte med til denne økta.
Turen videre gikk nå på bra sti ned til Brudeskar. Her var det turmålspost med klippetang. De fleste hadde med turmålsheftet og fikk seg et klipp. Under stupet av Nøta ligger det ei storsteina ur. Dit tok vi en avstikker for at Ole skulle vise oss ei stor hule som han husket fra barndommen. Her var det god plass til mange. Undertegnede og Kåre Vold gikk visst og tilbake til barndommen. Vi klatret videre opp i ura, og kom over en svær hellar som det så ut til kunne være en ideell steinalder-boplass, og med et tjukt lag av aske i botn! Et arkeologisk funn??
Avslutningsvis gikk turen tilbake på gammel-riksveien. Før avreise fikk Ole ei liten pressang for god gaiding og for en flott rundtur.
24 personer var med på turen. Turledere var Randi Uri og Nils Hole (referent)
 
 
Samling ved detb gamle ferjeleiet Trygve Bjerke forteller om Bjering-garden Plutselig stod vi ved stupet Kåre våget seg ut på kanten Ole fortalte lokalhistorie og om det vi kunne se
Matpause ved stupet Det var plass til mange i hula