:: Styret
:: Møtereferater
:: Turarkiv
:: Annen info.
:: Forslag
:: Gammel heimeside
:: Lover
:: Tur-informasjon
:: Utkast samarbeidsavtale MRT-ÅOT
 
 
Admin
TUR REFERAT
Mælen - Sjurvarden (Fræna) Søndag 18. September 11
6 deltakere fikk en flott "sommer" dag ved kysten med fantastisk utsikt mot stor havet og Romsdals alpene.
 
Seks deltakere møtte opp på Kavli hjørnet kl. 08.15. Vi fordelte oss på to biler og siktet oss inn på 08.50 ferga. Etter en liten "finte" på de lokale fylkes/kommune veier parkerte vi på Farstad siden av Sjurvarden og startet opp Rødalskaret kl 10.00.

Dette ble en brå start etter bil turen. Både pga at vi måtte over et lite jorde med to hester og at stigningen startet umiddelbart. Vi nyttet en time opp skaret fra ca 20 moh til 500 moh. Allerede her fikk vi et forvarsel på at det kunne bli en varm dag på fjellet og de fleste kastet vind/fleece jakker nede i skogen. Når vi nærmet oss ryggen mellom Sjurvarden og Mælen flatet stien litt ut og vi tok en liten rast ved vei skillet mellom de to toppene. Her skrev vi oss også inn i den første boka.

Vi hadde bestemt oss for å gå mot havet (nordvest) og bestige Sjurvarden først. På ryggen, på folkemunne kalt Stemshesten) var det sti praktisk talt uten ur og vi kunne stedvis gå flere i bredden i lett gått terreng. På veien mot Sjurvarden passerte vi stein hytta Olavsbu (ca 540 moh). Det var lagt ned imponerende mye arbeid og den hadde en utrolig flott beliggenhet. Stien ble noe brattere opp mot Sjurvarden (667 moh), men etter to timer, dvs kl tolv nådde vi toppen.

Her var det imporende utsyn mot havet, Atlantershav veien, Bud, Håholmen (det er mulig vi enda ikke vet nøyaktig hvor den ligger, da forslagene var mange) osv. Vi rastet i en hel time i strålende sol og det var så å si helt vind stille. Og endelig fikk Bjørg "lov" til å ta mat pause etter å etterlyst dette i halvannen time. Det ble mange flotter bilder og tur generalen hostet opp hjemme bakt sjokolade kake. Og utrolig nok dukket det opp en hav frue også (for nærmere foklaring ta kontakt med Kåre).

Etter å ta tatt bilder av den flotte, breie ryggen bort mot Mæelen startet vi marsjen dit (sørøstlig retning) i ett tiden. Ned igjen til vei skillet, dvs hvor vi hadde kommet opp, var det veldig lett gått. Eneste utfordring var vei valget. Noen ville holde høyde, mens andre foretrakk kortes mulig. Opp til Mælen ble det veldig varmt og stigningen ble gradvis brattere. Fra vei skillet og opp er det en stein mur langs absolutt hele stien til toppen på Mælen. Etter at Kåre hadde spurt mange på sin vei til toppen ble den mest sannsynlige forklaringen at det er en gammel riks grense mellom Norge og Sverige. Men forklaringene sprikte så helt sikker er vi ikke. Etter en og en halv time var vi alle kommet til topps på Mælen (768 moh) og kunne nok en gang nyte en fantastisk utsikt. Her hadde vi også kommet mye nærmere Romsdalspalene og vi dro kjensel på klassikere som Store Vengetind, Romsdalshorn, Nonstind og Juratind (ihvertfall med kikkerten til Perry). Vi talte 88 navn som hadde skrevet seg inn i boka på denne søndagen, hvorav 35 var tilhørende Kristiansund og Omegn Turlag.

Etter å ha rastet i ca en time også på denne toppen startet vi på nedturen i halv fire tiden. Ned langs den gamle "riks grensa" var det lett gått, men varmt. Mindre varmt ble det ikke når vi startet ned Rødalskaret. Vi fant heldigvis et oppkomme og klokka kvart på fem var vi tilbake ved bilene. Siden vi hadde litt god tid til ferga startet tur generalen også opp noen yoga øvelser som avslutning.

Turen ble avsluttet med soft is på ferga. De hadde rause porsjoner hos MRF og mens sjåførene måtte sluke sine hadde enkelte soft is helt til Torvika, eller var det anda lenger.

Deltakere: Kåre Vold, Perry Kavli, Bjørg Brevik, Åge Endrerud, Frank Dahle (kjentmann) og tur general Randi Uri.

 
 
Første rast opp Rødalskaret med Bud og Aslaksteinen i bakgrunnen. På vei til Sjurvarden går man forbi en stein hytte med navn Olavsbu. Her det lagt ned mange timer. På vei opp til Sjurvarden dukker Kornstadfjorden med Averøya bak og Atlanterhavsveien til venstre. Første bildet fra Sjurvarden med Atlanterhavsveien i bakgrunnen, dvs mellom hodene til Åge og Frank Fra Sjurvarden med Bud i bakgrunnen.
Fra Sjurvarden med Mælen i bakgrunnen. Fra Sjurvarden med Mælen bak til høyre og Kornstadfjorden til venstre. På disiplinert rekke ned fra Sjurvarden på vei mot Mælen. Toppen av Sjurvarden er rett bak hodet til Kåre. På vei ned fra Sjurvarden til Mælen. Hostadvatnet til høyre og Langvatnet enda lenger bak til høyre med Talstadhesten i bakgrunnen.
Her har vi fått tak i en av de ihvertfall 88 som var på Mælen denne dagen til å ta bilde av alle sammen: fra venstre Perry, Randi, Frank, Åge, Bjørg og Kåre. Fra Mælen med Sjurvarden og havet i bakgrunnen.