Admin
TUR REFERAT
Alnesdalen/Børa/Ølmevatna Søndag 13. September 15
Tematur til «Trollhogget» og Ølmevatna der vi var på jakt etter dramatiske fjellsprekker og «Norges kanskje best bevarte dyregrav».
 
Fjellsprekkene fant vi og undersøkte til bunns, mens dyregrava som Øystein Mølmen beskriver i boka «Fra dyregraver til geværjakt i Rauma» fant vi dessverre ikke denne gangen.

Vi var opprinnelig 12 personer som startet fra Strupen i sterk østavind. Etter hvert ble det nok for stridt for mange med konstant motvind, så da vi kom opp under Alnes-steinen bestemte vi oss for å dele oss i to grupper. Den ene gruppa fant det best å returnere til en stillere plass, mens resten fortsatte i motvinden opp til Børtjønna. Her ble vinden spakere. Vårt første mål var nå å se hvor vatnet fra Kråknesvatnet forsvant. Utløpet fra vatnet renner et lite stykke nordover før det forsvinner dels i ei tjønn og dels i ei ur. Det er tydelig på landskapet at Kråknesvatna en gang i tida har hatt et høyere vannivå med utløp sørover mot Ølmevatna. Så har det skjedd noe med undergrunnen (jordskjelv?) som har fått vannet til å renne ned i sprekker og forsvinne umerkelig ned i Romsdalen.
Etter en lang og god rast i Monsbua, i ly for vinden, fortsatte vi mot Børa. Alle var nok svært fasinert av sprekkene ut mot kanten, og de store steinblokkene som truet med å rase ned i Romsdalen. Den største sprekka fant vi sør i området. Den er flere hundre meter lang og sikkert 30 meter djup, og av geologer kalt «Trollhogget». Det var interessant og truende å komme i bunnen av denne sprekka.
Det neste interessante vi kunne observere på vår veg videre sørover var antydning til ospetrær i 950 meters høyde. Kan det være et av mange tegn på den klimaendringen som er på gang?
I følge Mølmen si bok, skulle dyregravene ligge midtveis opp på ryggen mot Hellehøin. Vi tråla området på kryss og tvers, men fant dessverre ikke gravene. Selv hadde jeg fotografert disse tre år tidligere, men husket ikke helt hvor høyt opp dette var. Når jeg sjekka bildene ved heimkomst, fant jeg ut at vi nok ikke var kommet høyt nok.
Det var nå på tide å begynne på returen. Med mange stopp og sikk-sakk-gåing brukte vi mye tid på framturen. På heimveien tok vi den korteste veien med få stopp. Ca. kl. 1800 var vi tilbake ved bilene.
Disse var med på turen: Kåre Vold, Kjell Ivar Remmem, Torill Prestegård, Kristin Aklestad, Inge Hole, Bjørg Brevik, Randi Roald, Marit Søholt Stokes, Randi K.Hole, Åse Simones. Turledere: Ole Langdal og Nils Hole.
 
 
Noen av turdeltakerne På veg mot Kråknesvatna Jerveskinn eller hva? Matpause i Monsbua Noen av sprekkene på Børa
Ferskt ras fra Børa Begynnende ospeskog 950 m.o.h. Rypebær i festskrud
Siste rast på veg heim.