Admin
TUR REFERAT
Sausetsetra/Sausetaksla Tirsdag 24. Juni 08
Referat fra Turlagets tur til Sausetsetra/Sausetaksla, tirsdag den 24. juni 2008 Interessant og flott tur til Sausetsetra og videre til Sausetaksla. Mye lokalhistorie og mange gode historier ble formidlet av Kåre Vold på Sauset.
 
Full flaks med været siden det regnet både rett før og rett etterpå. Men vi fikk fint vær og til og med sol. 14 deltakere fikk oppleve en bratt tur, men med solid belønning i form av mye informasjon og mange gode historier fra Kåre Vold på Sauset, samt en fantastisk utsikt oppe fra Sausetaksla. Alt dette var helt nytt for de aller fleste av oss.

Etter ankomst til gården Sauset (på gamlevegen utenfor Måndalstunnellen) ved 18-tiden, fikk vi informasjon av Kåre om gården og stedet. Et kvarter senere startet oppstigningen gjennom tett vegetasjon og bratt terreng. Kåre trøstet oss alle med at ’brattere skulle det bli’. Det stemte! På 464 moh ble vi vist restene etter Sausetsetra. Marie Sauset var der da hun som 15-åring i slutten av 1870-årene fikk en bjørn etter seg. Historien er gjengitt i Nesjestrandboka og bygdehistoriebøker for Voll/Måndalen. (Minst) to slektninger av Marie deltok på kveldsturen.

På ca 510 moh ble vi belønnet med en fantastisk utsikt i alle retninger – og sol! Utsikt oppover til Blåstolen, vestover mot Sunnmøre, nordover mot Rødven og Eidsbygda og østover mot Åndalsnes. Oppe på denne ’aksla’ plasserte tyskerne i begynnelsen av krigen en stake som skulle vise vei for bombeflyene med retning mot Veblungsnes og Åndalsnes.

Etter nærmere en times matpause med fantastisk utsikt og mange interessante historier, gikk nedturen via en sti som først gikk opp til ca 530 moh. Vi kom ned til Sausetgårdens innmark, der vi igjen ble vist flere steder av historisk verdi. Turen ble avsluttet på gården. Da nærmet klokken seg allerede elleve. Dessverre var det ikke så mye tid og krefter igjen til videre sosial samling. Ved retur til Åndalsnes ble nok klokken nærmere halv tolv for de fleste.

En stor takk til Kåre Vold som inviterte til denne turen og gjorde den spesielt interessant med sin unike lokalkunnskap og evne til å formidle historier på en interessant og spennende måte!

Disse 14 var med:
Kåre Vold
Bjørg Brevik
Odvar Brevik
Frank Dahle
Inger Ellingsberg
Åge Endrerud
Kristin Heen
Anne Lise Larsen
Randi Roald
Sissel Stangenes
Edvard Søvik
Terje Vold
Torild Wenaas
Marit Søholt Stokes, turleder
 
 
Turen startet med mye god informasjon Bratt start! Både informasjon og historier var gode! Kåre Vold fra Sauset og turens informasjonsleder. Mer oppover..
Kåre Vold på ruinene etter Sausetsetra Kåre Vold på ruinene etter Sausetsetra Belønning i form av utsikt - mot nordvest Utsikt mot Eidsbygda - nordover Utsikt vestover
På Sausetaksla Velfortjent matpause Sosial samling på toppen av Sausetaksla Litt ild .. Utsikt mot Blåstolen - sydover
 .. mye røk! Utsikt mot Eidsbygda - nordover Samling på toppen Samling på toppen Utsikt mot Åndalsne - mot nordøst
Og så gikk turen nedover igjen Stedet der 'Remmelistova' sto (før den ble flyttet til Måndalen på slutten av 1700-tallt Ved ruinene etter Sausets sommerfjøs På Sauset - finere utsikt er det nesten ikke mulig å ha!