Admin
TUR REFERAT
Skåla (Nesjestranda) Søndag 24. August 08
8 deltakere til topps på Molde kommunes høyeste fjell (1.128 moh) Skåla i strålende solskinn. 7 timer med bløt og gjørmete sti, opp- og nedstigning i ur, fantastisk utsikt, folkevandring og vitner til redningsaksjon som avslutning.
 
Vi startet fra Åndalsnes i sol skinn og tok ferga til Sølsnes kl 09.30. Vi tok av til Kleive ved Bussbygg og kjørte ca 12 km til Kortgarden. Her tok vi til høyre opp den nylig asfalterte Nakkveien som gikk over til skogsveien og pplass (ca 190 moh).

Her startet turen med skogsvei i sørlig retning rett mot toppen. Skogsveien gikk ganske raskt over til sti, som var våt og tildels gjørmete, spesielt de første 10 min. Når vi kom et lite stykke inn i skogen starter oppstigningen til Trollvatnet (504 moh). Etter en liten times gange var vi oppe ved Trollvatnet og her tok vi en kvarters kvil.

Vi valgte å gå opp på Skåla via den vestlige oppstigningen fra Trollvatnet. Her begynte det å bli brattere og tyngre og etterhvert gikk det over til ur. Når vi nærmet oss toppen flatet det ut og vi kom opp på den enorme flaten på toppen. Vi siktet oss inn på den store varden og vi var nok minst 20-25 stk på toppen.

Vi rastet på en drøy halvtime, hvor vi også skrev oss inn i boka på toppen. Vi avsluttet med en samling, hvor vi tok for oss noen av toppene og vatnene vi så i det flotte 360 graders panoramet fra toppen. Vi så bl.a. havet, Midsund, Urfjellet, Dronning- og Kongskrona i Sunndalen, Skjorta i Eresfjord, de fleste av romsdals alpene, Blåskjerdingen, Herjevatnet.

Så gikk vi i retning Eidsvågen og en ny topp, Skålaksla ( 1.076 moh). Vi gikk ned ca 200 høydemeter før vi steg opp igjen og tok en ny pause på Skålaksla. Her var det flott utsikt tilbake mot Skåla.

Ned fra Skålaksla var det tidvis utydelig sti og en del ur. Etter en nedstigning på drøye 500 høydemeter var vi tilbake ved Trollvatnet og tid for den siste pausen. Her benyttet noen av deltakerne sjansen til å bløte legemet i en temperatur som kan betegnes som frisk.

Deretter var det bare å gå ned igjen til bilene, men underveis traff vi på en gruppe hvor en av deltakerne hadde brukket ankelen. Det var noe unaturlig over hvordan ankelen var i vinkel ift resten av foten. Her fikk Marit bruk for sin GPS til å gi følget nøyaktig koordinater, som ble viderebringt til nødsentralen. Da bakttroppen var nesten helt nede ved bilene kom redningshelikopteret. Etter en rekogniseringsrunde landet helikopteret ved pplassen og rigget utstyr. Dette var en påminnelse til turlaget om at det er småe marginer, selv på en strålende dag.

Deltakere:
Bjørg Brevik, Agnes Sylte, John Aaasen, Marit Søholt Stokes, Perry Kavli, Kåre Vold, Sveinung Sæbø og Frank Dahle (tur koordinator).
 
 
Her ble planen lagt. Vi gikk opp ryggen til høyre. Idylisk kulp når vi krysset elven på vei opp til Trollvatnet. Bjørg, John og Frank på vei opp på det brattest fra Trollvatnet til Skåla. Trollvatnet fra ryggen opp til Skåla. Det finnes luftige fjell i Molde kommune også. Marit og Kåre med Kleive, Kortgarden, osen og Reinsfjellet i bakgrunnen.
Trollvatnet, 504 moh, til høyre for Marit og Kåre. Osvatnet, 12 moh, bak til høyre. Kåre på jakt etter den gode følelsen av å bli litt skremt ! Kåre og Marit på vei opp med fra høyre Molde, Midsund, havet og Vestnes i bakgrunnen. På toppen er det plass til alle og vel så det !
Varden er enorm og utsikten til Romsadalsalpene likeså. Folksomt på toppen. Plass nok på toppen ! Romsdalsalpene med bla. Vengetindene, Romsdalshorn og Trolltindene. Fra venstre: Sveinung, Agnes, Bjørg, Marit, Perry, Kåre og John.
Fra venstre: Sveinung, Agnes, Bjørg, Frank, Perry, Kåre og John. Perry, Bjørg, Johm og Agnes på vei mot Skålaksla. Perry og John skuer mot Mittet. Kåre har vel bommet litt på stien ? PÅ Skålaksla med Skåla i bakgrunnen. Fra venstre: Kåre (liggnede), Perry, Bjørg, Sveinung, Agnes og John.
Perry slapper av på Skålaksla før vi begynte nedstigningen til Trolvatnet. På vei ned med Skåla og ryggen vi gikk opp i bakgrunnen. Fra venstre: John,  Bjørg, Kåre, Perry og Agnes. Her er det ur og tidvis litt utydelig sti, men vi fant fint frem. Siste rast ved idyliske Trollvatnet. Kåre beskuer dagens rute. Vi gikk op ryggen på høyre siden til Skåla, videre ned i salen og opp til Skålaksla. Og ned markert renne til Trollvatnet. Trollvatnet ligger i skjæringen mellom skoggrensen og skyggen, men ses ikke her.
Kåre og Marit forsikrer seg om at redningshelikopteret har funnet den skadde ved hjelp av Marits koordinater.