:: Styret
:: Møtereferater
:: Turarkiv
:: Annen info.
:: Forslag
:: Gammel heimeside
:: Lover
:: Tur-informasjon
:: Utkast samarbeidsavtale MRT-ÅOT
 
 
Brukernavn
Passord

TUR REFERAT
Blåhammeren (Åkeshjellen) Tirsdag 5. Mai 09
Årets første kveldstur gikk til Åkeshjellen. Her gikk vi opp en nymerket sti som bl.a. skal brukes på den kommende landsleiren for speidere på Devold
 
Årets første kveldstur gikk til Åkeshjellen. Her gikk vi opp en nymerket sti som bl.a. skal brukes på den kommende landsleiren for speidere på Devold.

Vi var 15 deltakere som startet fra Mjelva i retning Åkeshjellen.
Første stopp var ”Ørnheimen”, et av fylkets eldste trebygg, ei tømmerkoie, som for rundt 100 år siden ble fraktet fra Lesja og satt opp på et fint utsiktspunkt på Åkeshjellen. I mønestokken var det skjært inn årstallet 1541.
Neste stopp på vei oppover var jettegrytene midt oppe på ryggen. Vi fant fire gryter som varierte i diameter fra ca. 20 cm til 2 meter. De var komplette og fint utformede gryter som også hadde fått navn ”Kinna” og ”Kjelen”.
På veg oppover passerte vi den nylig verna askeskogen som lå lunt mot nordvest, skjerma av Åkeshjellen.
Det siste stykket opp mot toppen var nå blitt godt sikret med kjettinger. Her kunne vi det ene øyeblikket få ei flott utsikt mot Sogge og oppover Romsdalen, og i det neste øyeblikket skue utover mot Mjelva, Devoll, Åndalsnes og Romsdalsfjorden. Jeg tror alle var enige om at dette utsiktspunktet fortjente en ny oppgradert sti.
Turen videre gikk så tilbake langs ”kjettingstien” før vi tok av på en hjortesti som førte ned til en skogsvei. Skogsveien gikk i retning Aak og Åkeshagen. Vi endte til slutt opp på Speidergamma på Aak.
Her ble det bålkos og kaffikoking, visst nok til overraskelse for mange.
Turen tilbake til Mjelva gikk på både gamle og nye veier. Først fulgte vi biter av den eldste veien i Romsdalen, postveien/kongeveien, bl.a over ei solid murt bru mot Aak-garden. Deretter tok vi inn på den nye gangveien som vegvesenet nå bygger langs E136 opp til Devollveien. Til avslutning fulgte vi 1869-vegen opp til Mjelva.
For alle ble dette en ny turopplevelse. Håpet er at noen i løpet av året tar turen opp til Blåhammeren på egenhånd. Turen vil i år inngå i ”turmålkonkurransen” som Nordveggen har tatt initiativet til. Det vil da bli satt opp skilt og stempel på toppen.
Disse var med på turen: Marit Søholt Stokes, Torill Prestegård, Frank Dahle, Erling Dahle, Inger Ellingsberg, Arne Idar Krohn, Perry Kavli, Sissel Stangenes, Edvard Søvik, Kåre Vold, Knut Mjelva, Torill Mjelva, Tørris Haugan, Børge Østigård og Nils Hole (turleder)
 
 
Den største jettegryta Med flott utsikt mot Devoll Godt med kjetting på veg ned Bålkos og kaffikoking Kaffirast ved Speidergamma på Aak